Határtalanul pályázatok

2023/2024 tanév Határtalanul pályázat

Previous Next

Határtalanul! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

HAT-KP-1-2023-1-000351

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

Hetedikes diákjaink 5 napot töltöttek Erdélyben a Határtalanul! program keretében. A pályázat címe: Kirándulás Erdély országban. A kirándulás során a gyerekek előadták az adott helyszínre vonatkozó ismeretanyagot, illetve a Rákóczihoz kapcsolódó erdélyi kötődést, melyekből előre felkészültek.

Jánoshalmáról indulva, a határátlépés után Déva várát kerestük fel, amit a kurucok 1704-ben elfoglaltak, felidéztük a várépítés legendáját, de a várat nem tudtuk megtekinteni, felújítás miatt. Vajdahunyad várához kapcsolódóan, a kút legendáját ismertük meg, amit a helyszínen meg is tekintettünk a várral egyetemben. Innen Gyulafehérvárra utaztunk – ahol fejedelemmé választották II. Rákóczi Ferencet 1704-ben -, itt az érseki palotát, és a székesegyházat látogattuk meg, ahol a Hunyadiak sírjára szalagot kötöttünk, imádkoztunk, majd rövid sétát tettünk a történelmi erődítményben. Útban a szállás felé megálltunk Segesváron, ahol Petőfi szabadságharcban betöltött szerepéről hallgattunk meg előadást. Felmentünk az Óvárosba, utána szalagot kötöttünk a Petőfi emlékhelyen, ahol a feltételezések szerint meghalt. Gyergyóújfaluba érve este megismerkedtünk a szállásadókkal, és belekóstolhattunk a helyi ízvilágba.

Második nap reggel felkerestük a helyi diákokat az Elekes Vencel Általános Iskolában, ahol az igazgató úr bemutatta az intézményt. Ezután közös focimeccsen mérték össze tudásukat az újfalusi és jánoshalmi gyerekek. A találkozó után ajándékcsomagot adtunk át a tanulóknak, és az igazgató úrnak, majd ellátogattunk egy helyi termelőhöz, Bálint Attilához, aki 2012 óta sajtkészítéssel foglalkozik. Családi gazdaságban többféle típusú sajtot készítenek: a félkemény natúr és ízesített sajtok mellett gyúrt kategóriájú sajtok is helyet kapnak a kínálatban, emellett készítenek hagyományos székely fenyőfa dézsában érlelt sós túrót, vajat, joghurtot, savanyú tejet, krémsajtokat, a téli hónapokban nemes penésszel érlelt sajtokat is. Legbüszkébb a „Borkorcsolya” elnevezésű sajtjára, amellyel több rangos hazai és magyar sajtversenyt megnyert. Újra buszra szálltunk és idegenvezető segítségével felkerestük a Súgó barlangot, a Békás szorost, és a Gyilkos tavat. Robi, a vezetőnk sok érdekes történetet mesélt a látványos nevezetességekről. Este a helyi plébános Géza atya (pap bácsi) által celebrált szentmisén vettünk részt a település templomában, melynek végén elbeszélgetett a gyerekekkel és emlékkártyát adott át nekik.

Harmadik nap újra egy helyi termelőt kerestünk fel, Szegedi Ágnes 2012 óta foglalkozik zöldségek, erdei és vadon termő gyümölcsök feldolgozásával Zetelakán. Családi vállalkozásában nem dolgoz fel nagy mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget, hanem arra törekszik, hogy minőségi termékeket állítson elő, melyek ízvilága a régi hagyományokat idézi. A gyümölcsöket a Hargita lábánál lévő erdőkben gyűjti össze. A folytatásban Korondon, először előadást hallgattunk meg a székely kapu készítéséről, és a rajta található motívumokról, majd Fábián Zoltán kiemelkedő tevékenységet folytató helyi személy, és felesége Erzsike néni a taplógomba feldolgozásáról, és a belőle előállítható termékekről tartott bemutatót. illetve a korongozás tudományát ismertük meg, és alkalmaztuk a gyakorlatban.  Mindenki készített kisebb – nagyobb művet, amit hazahoztunk. Farkaslakán megemlékeztünk a Trianoni emlékműnél, és Tamási Áron sírjánál. Szelykefürdőn a Mini Erdély Parkot fedeztük fel, ahol megcsodálhattuk Erdélyország nevezetességeinek kicsinyített makettjeit. Ezután Orbán Balázs síremlékére szalagot kötve felidéztük munkásságát, majd átmentünk a 16 székely kapun a völgybe. Székelyudvarhelyen rövid sétát tettünk a főtéren, megtekintettük a hősi emlékművet, és az Emlékezet Parkját, ahol szalagot kötöttünk II. Rákóczi mellszobrára, majd a helyi cukrászdában egy kis édességgel jutalmaztuk magunkat a hosszú nap után. A szállásra visszaindulva megálltunk a Zetelaki gátnál, amin átsétáltunk, és megnéztük a buszból a Libán hegy külszíni andezit bányájának monumentális méreteit.

Negyedik nap reggel indulva a Szent Anna tavat kerestük fel. A helyi idegenvezető megismertetett minket a tó közelében levő mohos tőzegláp állat és növényvilágával, majd lementünk a tóhoz. Itt a Szent Anna kápolnához sétáltunk, meghallgattuk a történetét és a tó legendáját. Gyergyó felé megálltunk Csíkszeredán, itt a Makovecz templom lenyűgöző kialakításán csodálkoztunk, majd felmentünk Csíksomlyóra, ahol megtekintettük a kegytemplomot. Sokan egy ima – hálaadás – kérés után megsimogatták a Szűzanya lábát. Ezután a kálvária felől megmásztuk a Kissomlyó hegyet és felértünk a nyeregbe. A hármashalom oltárnál pihentük, elmélkedtünk, és gyönyörködtünk a csodálatos látványban, majd lefelé megnéztük a Szent Koronát, alatta a Nagy Magyarországot, a Barátok Feredőjét és az Életvíz forrást. Napunk végén Madéfalván felkerestük a székely veszedelem emlék helyét, ahol szalagot kötve megismertük a történetét.

Utolsó nap korán keltünk, szállásadóinktól elbúcsúztunk, és elindultunk hazafelé. Megálltunk Marosvásárhelyen, ahol fejedelemmé avatták II. Rákóczi Ferencet 1707-ben a református templomban, amit felkerestünk a várban. Következő állomásunk Torda, ahonnan követek indultak 1704-ben Magyarországra, hogy fejedelemnek kérjék fel Rákóczit. Felidéztük a hasadék legendáját, és megtekintettük a sóbányát. Hosszú utazásunk erdélyi része Kolozsváron ért véget, ahol felkerestük Mátyás király szülőházát, és hatalmas lovasszobrát a Szent Mihály templom előtt. Sok élménnyel telve, az esti órákban Jánoshalmára érkeztünk.

Közösségi média

© 2023 Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola Készítette: Matricadiszkont

Keresés