Pályázó neve Jánoshalmi Szent Anna Katolikus Általános Iskoláért Alapítvány
Projekt címe Egészséges menza Jánoshalmán
Szerződés száma EFOP-1.8.5-17-2017-00119
Támogatás összege (Ft) 20 000 000 A projekt támogatási intenzitása: 100 %
A projekt megvalósításának kezdete 2017.11.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje 2018.10.31.
A projekt megvalósítása során arra törekedtünk, hogy a tanulók ismereteit bővítsük, elsősorban az egészséges táplálkozáshoz szükséges információkkal, megismertessük őket a tudatos életvitel fejlesztésének, a helyes táplálkozási kultúra elemeinek eszközeivel, módszereivel és elsajátításának gyakorlatával.
A foglalkozásokon olyan tudást, információt adtunk át a köznevelésben résztvevő diákoknak, amelyek elősegítik az egészséges táplálkozás elméletének és gyakorlatának megismerését és elsajátítását.
A projekt első eleme az egészséges életvitelhez, az egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati foglalkozások voltak.
A projekt második eleme a fűszerkert kialakítása, építése volt. A tanulók feladata a fűszernövények felismerése, a talaj előkészítése, a csiráztatás, az ültetés és a vetés, valamint a betakarítás és feldolgozás ismereteinek elsajátítása volt.
A projekt harmadik eleme a dietetikai és táplálkozási tanácsadás, amelyen elsősorban az iskola diákjai vettek részt, de az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés érdekében szülők részére is tartottunk tanácsadást. A projekt folyamán összesen 156 diák és 45 felnőtt vett részt a foglalkozásokon. Kitöltött kérdőívek száma:
első kérdőív szeptemberben - 186 diák
második kérdőív júniusban - 165 diák
A program egy éve alatt megtartott
Előadások és workshop - ok 20 alkalommal kerültek megrendezésre, külön az alsós és felsős diákok részére.
Fűszerkert foglalkozásai 12 alkalommal, a Táplálkozási és dietetikai tanácsadás 201 alkalommal gyerekek és felnőttek részére.
A projekt eredménye a gyerekek megértették, milyen káros hatásai vannak az egészségtelen táplálkozásnak,
megtapasztalták a megváltozott életmód, étkezés pozitív hatását.
A projekt alatt ivókutakat és konyhai eszközöket és berendezéseket vásároltunk
Iskolánkban és óvodánkban, a pedagógiai programban és a szürke hétköznapokban is az egészséges életmódra nevelésre nagy hangsúlyt fektetünk. Ennek fontos része az egészséges táplálkozás megalapozása, a helyes étkezési szokások kialakítása, a helytelen táplálkozás következményeiről való tájékoztatás.
Intézményünk nevelési elvei szerint minden tevékenységével szolgálja a gyermekek egészséges testi, lelki és szociális fejlődését, harmóniáját.
Alapítványunk pályázatot adott be és pozitív elbírálást kapott a
Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok
című pályázatban.
A Felhívás kódszáma:
EFOP-1.8.5-17-201700119
Cím: Egészséges menza Jánoshalmán
A pályázat célja a köznevelésben részt vevő gyermekek EGÉSZséges táplálkozásához szükséges tudása és készségei megszerzésének támogatása a szülők bevonásával.
Projektünk az iskolás gyermekek egészséges táplálkozási szokásainak megerősítését szolgálja.
Célunk, hogy a program sorozat végére a gyermekek és családjaik egészségtudatos életmódra váltsanak, tudatosan fejlesszék az egészség – és mozgás kultúrájukat. Igényük legyen a mozgásra és a helyes táplálkozásra. És ami talán a legfontosabb, hogy a programban megszerzett tudásukat a program lezárása után is hasznosítsák.
Fontos, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen pozitív hatással van rájuk a megváltozott életmód: teljesítő képességük nő, koncentrációs képességük emelkedik, lelki és fizikai állapotuk stabilizálódik. Ezzel egyidejűleg a gyerekek megértsék, milyen káros hatásai vannak az egészségtelen táplálkozásnak.
A gyerekek a program végére az egészséges táplálkozáshoz szükséges tudással, készséggel és kompetenciával rendelkezzenek. Mindezeket szolgálja a kulturált környezet megteremtése a tanulók számára. A program végére az iskolai étkezőnk bútorzata is megújul, és ivókutak kerülnek kihelyezésre az intézmény területén, hiszen az egészséges életmódnak nem csak a rendszeres testmozgás és a változatos, minden élelmiszercsoportot tartalmazó táplálkozás, de a megfelelő folyadékfogyasztás is elengedhetetlen része.
Alapítványi hírek
# | Dokumentum címe | Méret | Letöltések | Letöltés |
---|---|---|---|---|
fényképes beszámoló eszközök | 1.39 MB | 697 | Letöltés | |
fényképes beszámoló salátabár | 1.63 MB | 721 | Letöltés | |
fényképes beszámoló fűszerkert | 504.50 KB | 1019 | Letöltés |